In timp ce a fi sceptic, poate fi un mod sanatos de a evita ca ceilalti sa profite de tine, a fi pesimist inseamna sa te gandesti mereu la tot ce poate fi mai rau, poate avea consecinte negative asupra vietii tale. A vedea doar partea negativa a unei situatii, te poate face sa pierzi oportunitati in viata, sa neglijezi diferite probleme ce trebuie rezolvate, si scapi sansa de a actiona atunci cand ai putea imbunatati o relatie si calitatea vietii tale.
Optimistii cauta lumina de la capatul tunelului. Daca intotdeauna vei fi pesimist, iti va fi foarte greu sa iti schimbi scopul, dar este posibil sa incepi sa vezi jumatatea plina a paharului, si nu jumatatea goala.
Pasi de urmat pentru a deveni optimist:
Nu trebuie sa ai impresia ca toata lumea este impotriva ta, sau ca te-ai nascut cu un nor negru deasupra capului: aceasta presupunere nu are nicio baza in motive sau stiinta. A crede ca universul sau o entitate spirituala incearca sa iti faca viata mizerabila, este ilogic. Fii rezonabil si nu mai pretinde ca stii tot ce e pe lume. Uneori experientele neplacute sunt bune exercitii, asa ca nu poti spune ca totul merge prost.
Cauta o sursa de optimism: semnele de negativism se trag de cele mai multe ori din experientele traite in copilarie, cand mintea incepe sa observe anumite circumstante si sa faca presupuneri despre cum functioneaza aceasta lume. Daca in copilarie ai avut parte doar de dezamagiri, esecuri si tradari, nu este deloc surprinzator faptul ca acum ca adult asta astepti de la viata. Cu cat mai repede atribui pesimismului tau un set unic de circumstante, si nu intregii lumi, cu atat iti va fi mai usor sa schimbi perspectivele.
Trebuie sa intelegi ca trecutul nu este egal cu viitorul: doar pentru ca in trecut ai avut parte de o tradare sau de o dezamgire, nu inseamna ca vei avea parte de acelasi lucru si in viitor. In trecut, au fost multe lucruri pe care nu le-ai putut controla, si fiecare trecem prin circumstante nefericite la un moment dat in viata noastra – nu esti tu o exceptie! Dar exista multe lucruri in viata pe care le poti controla, si acolo sta posibilitatea de a schimba ceva! O zi sau o saptamana care incepe prost nu inseamna ca trebuie sa se incheie la fel.
Incepe prin a te privi ca o cauza, si nu ca efect: nu trebuie sa fii un produs sau o victima a circumstantelor tale. Nu te mai gandi la ceea ce ti se va intampla si incepe sa te gandesti la ceea ce poti face sa se intample. Daca nu iti place cum merge viata ta acum, stabileste-ti obiective, si treci la realizarea lor. Foloseste-te de experientele negative din trecut pentru a-ti construi caracterul si pentru a lua decizii mai bune, in loc sa lasi pesimismul sa te transforme intr-o persoana care evita riscul sub orice forma. Este mai bine sa joci pentru a castiga decat sa nu faci nimic de frica sa nu pierzi.
Fii recunoscator: fiecare avem ceva pentru care sa fim recunoscatori. Fa o lista cu toate lucrurile bune care s-au intamplat in viata ta. Daca nu iti vine nimic in minte inseamna ca nu ai incercat suficient. Secretul de a fi optimist sta in a recunoaste beneficiile si posibilitatile unei situatii, si de a intelege ca intotdeauna ar putea fi mai rau.
http://mix.deweekend.ro/cum-sa-fii-mereu-optimist/
De obicei imi place sa fiu optimista,sa cred ca totul va fi bine...sa sper...am auzit ca raul vine cu gandul si daca gandesti numai negativ atragi raul catre tine,deci trebuie sa avem incredere si sa fim optimisti...
RăspundețiȘtergereSa ai speranta este una,sa fii optimist asa cum rezulta din diverse teorii occidentale(puterea subconstientului,gandire pozitiva)si aici se pare ca este vorba in special de America,este cu totul altceva.Sunt sceptic pentru ca gandesc cu luciditate si sunt foarte constient pe ce stalpi se sprijina lumea asta.Daca suntem naivi avem sansa sa fim si optimisti,insa nu avem voie sa ne imbatam cu apa rece...Biblia insasi spune ca trebuie sa avem constiinta mereu treaza,pe cand optimismul devenit se pare o stare la moda astazi a devenit chiar un mod de anesteziere a constiintei.Nu ma mira ca s-a ajuns la teorii de genul: suntem perfecti,natura lucreaza de la sine si viitorul omenirii va fi OK,etc
RăspundețiȘtergereOptimismul se bazeaza pe puterea sinelui egoist,pe cand speranta pe ingaduinta si intelepciunea divina...
Deci ce alegem?sa fim optimisti-naivi sau realisti cu nadejdea la Dumnezeu?
Cum as putea eu sa mai fiu optimista cand rostul meu pe acest pamant s-a incheiat acum 6ani odata cu moartea unicului meu copil?...Asa ca,raman o realista,cu speranta ca intr-o zi imi voi reantalni copilul acolo sus... la Dumnezeu.
RăspundețiȘtergereEu reusesc cel mai bine sa-i incurajez pe altii.Cat despre optimismul meu...cam lasa de dorit.VA PUP
RăspundețiȘtergerePentru Lili si Corina":Rabdarea este arta de a spera!"Trebuie sa gandim si sa simtim lucrurile din perspectiva iubirii "care le sufera si le rabda pe toate",nu sa ne impunem un soi de optimism de dragul optimismului.
RăspundețiȘtergereToti vrem,vrem sa avem sanatate,prosperitate,fericire...cerem lui Dumnezeu asemenea lucruri,pe cand singurul lucru pe care ar trebui sa-l cerem este PUTEREA DE A IUBI!...asta inseamna inclusiv faptul sa te umpli de suferinta altora si sa suferi ca atare!Biblia insasi spune:"cereti si nu stiti ce cereti",cu sensul mai apoi pomenit ca ne dorim lucruri egoiste pentru a ne risipi in ele...
Optimismul tau Corina? de ce nu primesti si tu de la altii incurajari?Cred ca pentru ca unii sunt cu datul iar altii cu...furatul.
Multumesc mult, Modart.Aici , pe blog am primit mereu incurajari.In rest f putine...
RăspundețiȘtergereCei care nu au trecut printr-un astfel de necaz, trauma, probabil nu pot fi empatici...Acum nu-i mai judec..a fost o perioada cand am asteptat mult de la ei.Acum am inteles ca de mine depinde totul!