9 noiembrie 2011

Ce anume putem face noi pentru cei raposati

Oricare dintre cei care vor sa-si manifeste iubirea pentru cei raposati si sa le fie de un real folos, cel mai bine isi pot implini dorinta rugandu-se pentru ei, mai cu seama pomenindu-i la Sfanta Liturghie, atunci cand miridele scoase pentru vii si pentru adormiti sunt lasate sa cada in Sangele Domnului, iar preotul se roaga: „Curateste, Doamne, pacatele celor ce s-au pomenit acum, prin Preascump Sangele Tau, pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai“.

Nu putem face nimic mai bun sau mai de pret pentru raposati decat sa ne rugam, pomenindu-i cu prinoase la Sfanta Liturghie, in vesnica nevoie sunt ei de sprijin prin rugaciune, si mai cu seama in vremea celor patruzeci de zile, cand sufletul o porneste pe calea spre salasurile de veci. Trupul nu mai simte nimic atunci: nu-i mai vede pe cei dragi adunati in jurul lui, nu mai simte mireasma florilor, nu mai aude cantarile de inmormantare. Dar sufletul simte rugaciunile rostite pentru el, este multumitor celor care le savarsesc si, duhovniceste, le este apropiat acestora.

O, rude si prieteni ai celui raposat! Faceti pentru el ceea ce-i este de trebuinta si va sta tuturor in putere! Nu va cheltuiti banii cu impodobirea pe dinafara a sicriului si a mormantului, ci cheltuiti-i spre ajutorarea celor aflati in nevoi, intru pomenirea celui drag, care a raposat, cheltuiti-i cu lucrarea Bisericii, care se poate ingriji de sufletul lui. Toti avem de urmat aceeasi cale: si noi vom avea trebuinta, odata, sa fim pomeniti in rugaciuni! Sa fim deci noi insine milostivi cu cel raposat.


http://www.razbointrucuvant.ro/2007/09/01/cuv-seraphim-rose-ce-putem-face-pentru-cei-raposati/

4 comentarii:

  1. Da,rugaciunea la Sfanta Liturghie si milostenia este puntea de legatura dintre noi si cei dargi ai nostri, plecati la Cer!De fiecare data cand merg la Slujbe(participand cu toata fiinta mea ),acolo...in biserica, va rog sa ma credeti ca simt sufletul lui Alin cum ma invaluie si-mi da o liniste ce nu o pot explica...Ieri,am fost la bisericuta Spitalului si am "sarbatorit"onomastica lui Alin(Mihail)cu rugaciune si milostenie, iar la ridicarea "tortului"(coliva),in timpul cantarii:Vesnica pomenire....am simtit cum sufletul lui s-a inaltat lasandu-mi o liniste placuta..!Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiam ca ai avut posibilitatea de a participa la slujba ieri Lili,ma bucur!M-am gandit la tine stiind ce semnifica pentru tine aceasta sarbatoare...
    Dumnezeu sa ii dea lumina vesnica lui Mihail si odihna vesnica tuturor celor adormiti!Cititi tot articolul,este foarte interesant!

    RăspundețiȘtergere
  3. Durerea noastra comuna s-a transformat intr-un parteneriat,
    tocmai de aceeia va voi da cateva sfaturi primite de la un meritos astrolog ce la randul lui a suferit cateva mari pierderi.
    'De acolo de sus Florin continua
    sa dea un sens existentei mamei ,sa va stimuleze cu gandurile lui ,v-ati crescut si va cresteti unul pe altul in continuare ,
    din lumi si dimensiuni diferite.
    Sprijinul postum ori de cate ori are loc o evocare a cuiva ,inclusiv cu parastase ,sau lansari de carte se reiau elementele cele mai elevate .
    Rugaciunile noastre catre Dumnezeu ne aduc intotdeauna revelatii,prezenta de spirit,inspiratie,presentimente pentru a sti ce sa facem ,pentru a avea confirmarea ca traim in acord cu planul nostru de viata si cu legile dumnezeiesti!"

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa este,rugandu-te pt cel plecat in lumea celor drepti simti o alinare,o mangaiere...te simti mai aproape de persoana draga...D-zeu sa ii ierte,dna.Lili,ma bucur ca ati revenit,va imbratisez.

    RăspundețiȘtergere