4 mai 2016

Doliu: ajuta copilul sa depaseasca decesul parintelui sau

Responsabilitatea pentru propria persoana

Cand pierderea partenerului de viata apare in cuplul cu copii, parintele ramas se confrunta cu un amalgam de emotii si provocari nebanuite pana in acel moment.
Chiar daca fiecare experienta este unica prin factorii contextuali implicati, in majoritatea situatiilor preocuparea principala a parintelui devine echilibrul si alinarea copilului sau.
Inainte de toate, este important ca parintele ramas in viata copilului sa constientizeze ce  insemnatate mare va avea si din acest moment inainte in viata celui mic.
Aceasta constientizare se traduce atat in asumarea responsabilitatii in relatie cu copilul cat si in responsabilizarea din relatia cu propria persoana.
Echilibrul emotional al parintelui unic devine acum baza pe care cel mic o are la dispozitie pentru a se echilibra pe sine.
Parintele se confrunta el insusi cu durerea pierderii partenerului de cuplu, iar aceasta are un impact major, care nu trebuie minimalizat sau evitat.
In plus, in urma pierderii partenerului de viata apar adeseori pierderi succesive colaterale – a relatiilor de prietenie, a sigurantei materiale, a statutului – care solicita si complica trairea perioadei de doliu.
Modul personal in care parintele decide sa isi traiasca si sa isi gestioneze pierderea si doliul va influenta in mod direct copilul, mai ales in situatiile in care cel mic se confrunta pentru prima oara cu pierderea unui om drag.
Acesta este momentul in care copilul va invata ce manifestari emotionale sunt permise si care nu, cat si ce se poate discuta despre pierdere si despre persoana iubita care nu ii mai este alaturi si, inclusiv, cum se asuma doliul in context social.
Astfel, pentru inceput este important ca parintele sa isi autoevalueze resursele interioare impreuna cu solutiile la care are acces pentru a se echilibra si adapta in perioada de doliu.
Grupurile de suport facilitate de profesionisti, consilierea psihologica sau psihoterapia pot fi printre optiunile pe care le poate avea in momentele in care simte ca propriile strategii nu sunt indeajuns pentru provocarile pe care le traieste.


De Livia Caciuloiu, psihoterapeut autonom, acredita EMDR nivel A, Master IA-NLP, cu experienta in asistarea psihologica a persoanelor care au pierdut un om drag din 2011, co-autoare a primelor programe de sprijin terapeutic pentru perioada de doliu din tara.
www.psihomedeor.ro
Tel.: 0742.024.642


http://m.psychologies.ro/anchete-si-dosar/cum-imi-ajut-copilul-sa-depaseasca-decesul-unui-parinte-2152147

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu