20 noiembrie 2012

Dreptul la intimitate si durere

Atunci cand un om care a pierdut pe cineva drag- sau a trecut printr-un divort dureros, sau a suferit o trauma sau o alta pierdere profunda- si isi exteriorizeaza sentimentele, e ca si cum ar suferi o operatie pe cord deschis, constient fiind de ce i se intampla. Simte ca inima ii explodeaza, pierde controlul gandurilor, iar cand plange si se deschide fata de tine iti incredinteaza toata fragilitatea si vulnerabilitatea lui, toata durerea sa imensa- chiar daca stie ca tu nu ai cum sa o simti ca el. Are incredere in tine cu toata fiinta, isi traieste alaturi de tine finitudinea; mai “om” decat in aceste momente, nu poate sa fie niciodata. Iar daca cei din jur ii considera sentimentele patetice sau puerile, sau le judeca in orice alt fel si nu le iau ca atare, de fapt judeca esenta omului respectiv, ranindu-l profund si lasandu-i de cele mai multe ori cicatrici pe viata. Ce va spune acest OM in cativa ani? (ceea ce aud mereu in sedintele de terapie) “Am avut nevoie de el/ea si nu a fost langa mine, mai mult rau mi-a facut. Mi-a fost mult mai greu sa fac fata, pentru ca pe de o parte pierdusem …, si pe cealalta parte imi pierdusem si prietena/ prietenul, care m-a dezamagit profund”.

 http://liviacaciuloiuminea.wordpress.com/2012/11/16/dreptul-la-intimitate-si-durere/

4 comentarii:

Narcisa spunea...

Mare lucru ca atunci cand sufletul iti plange si este indurerat sa poti alina durerea altor persoane...eu am langa mama la cimitir ingropat un baiat de 30 ani,cand ii vad mama sfasaiata la capataiul lui,ma duc,o iau in brate si o linistesc asa cum pot...chiar daca privirea imi este pierduta si inima plina de dor...mereu am fost asa,ma gandesc intai la cei pe care-i iubesc,ei sa fie bine,apoi eu...

mariperijoc spunea...

Si eu sunt la fel...indiferent de starea in care sunt daca aud ca altcineva este suparat uit de necazul meu...Va imbratisez!

Lili spunea...

Putini sunt cei ca voi Marilena,Narcisa, dar totusi sunt...
Va imbratisez si eu cu drag si dor!

Narcisa spunea...

Va trimit virtual multe imbratisari pline de dragoste imensa........va iubesc mult.