17 decembrie 2012

Cum iti poti ajuta adolescentul in doliu


Când ne gândim la adolescență, spunem că este o perioadă a distracției, a rebeliunii. Prin niciun gând nu ne-ar trece că ar putea fi o perioadă de suferință cauzată de o pierdere profundă. Cu toate acestea, milioane de adolescenți suferă după moartea unui părinte, a unui bunic, frate, prieten sau profesor.
Un părinte poate muri în urma unui atac de cord, un frate sau o soră poate muri din cauza unui accident de mașină sau din cauza unei boli necruțătoare. Însăși natura acestor decese cauzează adesea adolescentului să simtă un sens prelungit și sporit de irealitate.
Adolescenții se așteaptă ca părinții lor să trăiască veșnic, să fie bunici pentru copii lor. Moartea prematură a unui părinte nu afectează doar prezentul adolescentului, ci și viitorul acestuia. E o perioadă confuză pentru adolescent, care nu mai poate fi numit copil, dar nici adult. Un rol major în recuperarea adolescentului îl va avea familia și cercul de prieteni.

Cum îți poți ajuta adolescentul?

 În primul rând, fii alături de el.
Tu vei fi cel sau cea care îl va ajuta să înțeleagă finalitatea morții. Pentru adolescenți moartea este o nedreptate, nu pot și nu vor să accepte acest concept. De aceea, doar după o perioadă de timp ei vor înțelege că cineva pe care îl iubesc a murit și nu va mai reveni. Nu te aștepta ca adolescenții să recunoască realitatea și finalitatea morții în același fel. Unii adolescenți, mai ales cei de 16-17 ani, vor recunoaște această realitate încet, pot părea chiar și indiferenți în legătură cu pierderea suferită. Sentimentul de pierdere completă apare de obicei după trecerea mai multor luni.

http://www.sfatulmamicilor.ro/cum-iti-poti-ajuta-adolescentul-in-doliu-523-a2

Un comentariu:

mariperijoc spunea...

Multumim "Exista viata dupa doliu" pentru ca ne-ai facut cunoscut acest articol!