20 mai 2013

DRUM PRIN DOLIU-SINDROMUL SOCULUI POSTTRAUMATIC de Anda Mogos


Daca cel drag al tau a pierit intr-un mod brusc si violent si aceste simptome te descriu,sunt doua lucruri pe care le poti face.

In primul rand, evita evadarile prin alcool sau droguri.
Cei care sufera de stress posttraumatic au o incidenta crescuta de dependente.Chiar daca durerea si imaginile recurente sunt atat de puternice incat ai face orice pentru a le opri,alcoolul si drogurile nu iti sunt prieteni,si te vei gasi in scurt timp intr-o situatie si mai complicata si mai dureroasa.

In al doilea rand ,confrunta-ti direct amintirile,in loc sa fugi de ele.Vorbeste despre ce s-a intamplat,povesteste despre tragedie din nou si din nou.Ideal ar fi sa faci asta in prezenta unui psihoterapeut care stie cum sa te calauzeasca in acest proces,dar daca nu ai aceasta optiune, povesteste unui prieten.Relateaza-i ce s-a intamplat,chiar daca stie,si daca i-ai mai spus-o chiar tu.Spune-i si ce-ai simtit atunci,si ce simti acum cand povestesti.
Daca nu ai nici un prieten de incredere,si daca esti credincios,povesteste-le pe toate in rugaciune lui Dumnezeu.

De la inceput,oamenii mari ai lui Dumnezeu au stiut sa-si verse inima inaintea Lui,stiind ca El este un ascultator foarte bun.

Daca si aceasta optiune iti pare straina,ai intotdeauna optiunea de a-ti asterne povestirile in scris.Scrie ce s-a intamplat,ce iti aduci aminte,ce simti,ce ti-ai dori sa fie diferit,sa poti schimba,si ce te doare cel mai tare,ce te face sa vrei sa urli de frustrare si durere.

Indiferent pentru care dintre acestea optezi,tine minte,mai presus de orice,sa nu taci.Nu incerca sa tii in tine,sa eviti sa te gandesti,sa iti ocupi mintea cu altceva.Pana la urma,emotiile si gandurile negre vor da pe dinafara ca un vas in care apa fierbe in clocot.

ANDA MOGOS-DRUM PRIN DOLIU

Niciun comentariu: