31 octombrie 2013

SCRIE

Pentru ca moartea este uneori atat de brusca, de multe ori nu apucam sa spunem tot ce avem de spus.De aceea, un exercitiu care te poate ajuta, este sa scrii scrisori adresate celui decedat.In ele,ii poti spune ce simti, cat iti este de goala viata fara el/ea, ii poti spune ce s-a intamplat in ultima vreme.De asemenea,este un mod bun de a-ti exprima regretul pentru anumite aspecte ale relatiei voastre.O alta sugestie care este deosebit de ajutatoare pentru cei care au pierdut pe cineva cu care nu aveau o relatie buna, este sa ii scrii despre cum ai fi vrut sa se intample lucrurile in relatia voastra.Scrisorile le poti pastra o perioada sau le poti distruge.
Vreau sa subliniez,insa,inainte de a continua,ca ma astept ca majoritatea cititorilor sa priveasca aceste exercitii cu suspiciune.
Poate ca nu iti poti imagina cum te-ar ajuta sa scrii o scrisoare pe care oricum nu o poti trimite.Daca te indoiesti,te incurajez sa incerci macar o data sa faci acest lucru.Fii pregatit sa simti durere,sa plangi,dar si sa te simti mai usurat si mai bine.Acest exercitiu psihologic te va ajuta sa progresezi un pic mai repede si mai sanatos in procesul de doliu.
Un alt lucru pe care il poti face si care iti va fi de ajutor,este sa tii un jurnal al doliului tau.Scrie ce simti,noteaza-ti nivelul de energie pe care il ai in timpul zilei(te va incuraja sa vezi in timp ca la inceput te simteai foarte obosit,dar pe masura ce timpul trece si tu te vindeci,ai din ce in ce mai multa putere),noteaza-ti visele pe care le ai despre cel drag.Daca cumva doliul tau se complica,acest jurnal iti va fi de folos in cazul in care alegi sa mergi la un consilier sau sa vorbesti cu un preot sau pastor.


Din cartea „DRUM PRIN DOLIU” autor ANDA MOGOS

3 comentarii:

Narcisa spunea...

Bun sfat,eu am notat ceva asemanator,am descoperit ca scriindu-mi gandurile ma descarc si ma simt mai bine...eu zilnic vorbesc cu mamica mea si stiu ca ma aude...

Adriana spunea...

Si eu tin un fel de jurnal ,in care imi notez visele pe care le visez impreuna cu ingerul meu iubit.Va pup.

mariperijoc spunea...

Ma descarc si eu prin scris si v-am incurajat mereu sa o faceti.Am vrut doar sa va arat si o alta parere in acest sens.Va imbratisez!