14 mai 2013

DRUM PRIN DOLIU-SINUCIDERE



Printre noi,cei indoliati,se numara si cei a caror durere este amplificata de faptul ca moartea celui drag a lor a survenit ca urmare a unei alegeri.

Atunci cand cel drag al tau  a ales sa moara,doliul tau este mult mai amar si mai greu de vindecat.Pe langa jalea,dorul si regretele asociate unui doliu obisnuit,moartea prin sinucidere lasa in urma ei multa trauma pentru cei apropiati.Te poti astepta sa simti multa vinovatie,resentimente,manie,remuscari,si,mai ales,un sentiment de neputinta si intrebari fara raspuns.De ce a facut asta?De ce nu s-a gandit cat de mult ne va durea?Nu stia cat de mult il iubeam?De ce nu mi-a cerut ajutorul?
In mod deosebit,pentru cei care au pierdut pe cineva prin sinucidere,exista doua aspecte care sunt specifice acestui doliu.

Primul aspect este un sentiment impovarator de responsabilitate.Poate te gandesti”ar fi trebuit sa recunosc semnele,sa ma prind”, sau”ar fi trebuit sa am mai multa grija”.
Posibile variante de desfasurare a trecutului-dorinta de a nu-l fi lasat pe cel drag singur acasa,sau dorinta de a-l fi ajutat mai mult,sau de a-i fi luat mai mult in serios durerea si tristetea-te bantuie constant.Te simti responsabil,si deci vinovat.

Al doilea aspect este strans legat de primul.Social,este rusinos sa spui altora cum a murit sotul,copilul sau parintele tau.Pe de-o parte,este banuita o dovada a unor serioase tulburari mentale,si pe de alta parte,o dovada a unei lipse in relatia ta cu el.”Daca era sanatos la cap,si daca tinea la tine,n-ar fi facut el asa ceva”,ar spune omul de rand needucat.

Consecinta unor asemenea idei prezente in mentalitatea populara este un sentiment accentuat de rusine si deci de izolare din partea celui care a pierdut pe cineva prin sinucidere.Daca un indoliat gaseste sustinere din partea celor apropiati,indoliatul prin sinucidere gaseste si mai putina sustinere si mai multa condamnare,ceea ce va duce la un doliu complicat.Astfel,un indoliat prin sinucidere sufera in mai multe feluri:durerea normal asociata unui doliu,la care se adauga o complicatie data de faptul ca moartea survine brusc si,de multe ori brutal,si lipsa de sustinere si ajutor din partea apropiatilor sau a societatii.


ANDA MOGOS din cartea DRUM PRIN DOLIU

6 comentarii:

Lili spunea...

Da,viata este un dar de la Dumnezeu si numai El, are dreptul sa-l ia(atunci cand crede de cuviinta...Si totusi noi,oamenii, nu avem dreptul sa judecam sau sa condamnam pe cineva ci trebuie sa fim aproape de cei ce trec prin astfel de doliu.Si apoi indiferent de ce natura a survenit moartea ,durerea este aceiasi.

mariperijoc spunea...

Nu judecam si nu condamnam...Am adaugat acest fragment din cartea "Drum prin doliu" cu gandul la voi cei care treceti prin drama pierderii unei persoane dragi in urma unei alegeri...Durerea pierderii cred ca este aceeasi,poate doar sentimentul de vinovatie mult mai accentuat...Va imbratisez!

lacrima_1965 spunea...

Offfffffff,
nici nu stii cat adevar este !!!
Scriu si plang !

mariperijoc spunea...

Cand am citit acest fragment din carte m-am gandit la tine draga mea,de aceea l-am si postat.Pentru ca oamenii sa inteleaga framantarea voastra a celor care treceti prin aceasta cumplita drama.Iti recomand cartea.Te imbratisez!

lacrima_1965 spunea...

Cumva am intuit ca pentru mine ai postat asta .
Eu am simtit dintotdeauna ca o pierdere de genul asta este cea mai cumplita, pentru ca noi suferim de 4 ori mai mult, exact cum se spune acolo .
Suferinta noastra este cumplita pentru ca nu putem sa ne alinam in nici un fel, nici prin poze, nici prin inregistrari video.
Nu mai pot privi acolo ochii lui .

A fost cea mai cumplita pedeapsa .
Cu siguranta n-am meritat-o : nici copilul nostru, nici mama lui si nici macar eu .

As dori cartea dar nu stiu de unde s-o iau, si nici cat costa .
Se poate face comanda ?!
Multumesc .

mariperijoc spunea...

Te imbratisez draga mea...fara cuvinte...este foarte adevarat ca nu noi am ales sa trecem prin asa ceva...
Din cate stiu eu cartea se poate obtine de la "Exista viata dupa doliu" cu o donatie cuprinsa intre 20-50 lei in functie de posibilitati.Aveam pe undeva o fotografie cu cartea dar acum la repezeala nu o gasesc .Poti suna la tel.0745556602 cred ca iti va raspunde chiar Mihaela Vlad.Ii poti spune ca ai numarul de telefon de la mine si ca iti doresti cartea.
Te imbratisez!