9 aprilie 2012

Cum trecem prin Sarbatorile anuale?

Sărbătorile pot fi un moment deprimant pentru familiile îndoliate. Perioada este plină de regăsiri și evenimente festive, pe care majoritatea îndoliaților sunt obișnuiți să le trăiească împreună cu persoana care a murit. Înconjurați de “bucuria” perioadei, durerea pierderii poate părea copleșitoare. Uneori, un simplu “Sărbători Fericite!” de la prieteni bine-intenționați te poate răvăși complet. E greu să pari vesel când înăuntru ai jale.

Pentru cei proaspăt îndoliați, Pastele, Crăciunul, Revelionul și alte sărbători tradiționale pot fi foarte dificile. Poți vedea într-o vitrină cadoul perfect pentru cel drag, apoi îți dai seama că el/ea nu mai e aici să se bucure de cadou. Fie că doliul e nou sau vechi, există mereu căi de a face Sărbătorile mai suportabile și mai puțin obositoare pentru tine și pentru copii. Iată câteva idei. Ia-le pe cele care te ajută:

a. Acceptă-ți limitările. Doliul te poate consuma cu totul, indiferent de momentul anului. Sărbătorile ne solicită suplimentar. Poate nu vei fi capabil(ă) să faci toate lucrurile pe care le făceai înaine. Îngăduie-ți timp și spațiu pentru a jeli.

b. Planifică în avans. Decide dinainte ce poți și ce nu poți face și anunță-ți familia și prietenii. De exemplu, ești în stare să pregătești cina de familie sau e mai bine să o facă altcineva? Poate vei vrea să faci o listă cu activitățile care trebuie făcute (felicitări, gătit, cumpărături, petreceri, cine etc.), ca apoi să decizi ce vrei să faci. Discută planurile împreună cu copiii și lasă-i să se implice în luarea deciziei despre modul în care familia își va petrece sărbătorile.

c. Cere ajutor dacă ai nevoie. Uneori, e greu să ceri ajutor pentru a nu-i împovăra pe ceilalți. Dar, foarte probabil, prietenii și familia caută modalități de a fi de folos în această perioadă grea. Oamenilor le face plăcere să îi ajute pe ceilalți în moduri reale, cum ar fi curățenie sau gătit.

d. Odihnește-te. Somnul, plimbările, momente de liniște și alte forme de relaxare – chiar și pentru foarte scurt timp – pot să ne învioreze.

e. Elimină stresul inutil. De exemplu, cu toții știm cât de obositoare pot fi cumpărăturile. Dacă nu ai opțiuni, încearcă să cumperi pe internet.

f. Gândește cu drag la cel dispărut:

– Cumpără o lumânare comemorativă, care să ardă în serile din perioada Sărbătorilor.

– Păstrează un moment de liniște sau fă o rugăciune înaine de mese sau în alt moment adecvat, în amintirea celui drag.

– Povestește amintiri frumoase cu cel dispărut.

– Cumpără un cadou în amintirea lui

– Fă o donație către o fundație, în numele celui drag sau ajută o familie nevoiașă pregătindu-le ceva de mâncare sau oferind cadouri copiilor lor. Pentru a sustine proiectele Asociatiei “Exista viata dupa doliu”, click aici: http://www.existaviatadupadoliu.ro/despre-noi/contribuie-si-tu/

Reține că nu există un mod corect sau greșit de a trece peste Sărbători. Unii veți dori să păstrați tradițiile familiei, alții să le schimbați. Fiecare jelește altfel. Să aveți zile liniștite!

Sursa informatii: http://www.dougy.org/grief-resources/help-for-the-holidays/



http://www.existaviatadupadoliu.ro/perioada-de-doliu/totul-despre-doliu/cum-trecem-prin-sarbatorile-anuale/

4 comentarii:

mariperijoc spunea...

Multumim, Mihaela Vlad!

Narcisa spunea...

Adevarat articol,este trist sa vezi scaunul gol...sa stii unde era locul celui plecat dintre noi...dar eu imi imaginez ca este la masa...ca este cu noi...si zambesc...

Steliana spunea...

Ma gandesc cu drag la minunatul meu fiu ,pregatesc tot ce-i placea cand era in trupul fizic si ofer cu multa dragoste tinerilor de varsta lui.
Ma rog mai cu ardoare sa aiba parte de multa lumina si liniste sufleteasca!

Lili spunea...

Da,intr-adevar perioada Sarbatorilor este cea mai grea dar incerc din rasputeri sa o depasesc (alternativa nu am)prin a-mi tine mainile si mintea ocupate.Incep curatenia umbland prin toate colturile casei si fiecare lucru,obiect, poza a lui Alin ,le sterg ,le strang la piept,le sarut,plang si le pun la loc.Merg apoi la biserica si in timpul slujbelor il simt cum pluteste(nu, nu sun nebuna,asa simt eu ) pe deasupra si ma invaluie cu,caldura lui.Pregatesc apoi de mancare,tot ce-i placea lui(pe care o impart apoi cu cei din jur).Ii duc apoi flori si candeli la mormant iar la miezul noptii ii ducem Lumina.Dupa Slujba Invierii vin acasa ,impart,ne asezam la masa(eu si sotul)si apoi ma asez aici in fata calculatorului sa petrec cu voi, Dragele mele Prietene...Si uite asa ,vor trece si aceste sarbatori...