22 ianuarie 2011

Pomenirea mortilor

CUM SE FAC POMENIRILE CELOR MORŢI?
Pomenirile sau praznicele morţilor, sunt jertfe ce se fac în numele celor morţi. Ele se mai numesc şi parastase.Numele de parastas vine din limba greacă şi înseamnă a mijloci, a sta în locul cuiva, de la faptul că noi, cei vii, mijlocim la Dumnezeu pentru cel mort. Aceasta o facem în speranţa că Dumnezeu, pentru jertfa noastră plină de iubire şi pentru rugăciunea făcută de cel care primeşte darul, va ierta păcatele pe care cel mort le-a făcut în decursul vieţii sale. Iar când cineva primeşte ceva dat şi slujit la Biserică sau acasă, el spune, pentru cel mort: Dumnezeu să-l ierte, sau bogdaproste. (bogdaproste înseamnă slăvit să fie Domnul)
CARE SUNT TERMENELE DE POMENIRE A MORŢILOR?
Biserica a rânduit ca noi, cei vii, să-i pomenim pe cei morţi în anumite zile, socotite din clipa morţii, zile a căror însemnătate este următoarea:- la trei zile (ziua îngropării), jertfa este adusă în numele lui Dumnezeu Unul în Fiinţă dar Întrei în Persoane: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.- La nouă zile, la fel în numele Sfintei Treimi, adică de trei ori câte trei, ca cel mort să fie ajutat de cele nouă cete de îngeri şi în amintirea ceasului 9 când Domnul a murit pe cruce.- La patruzeci de zile sau şase săptămâni (la soroc, soroc înseamnă patruzeci), în amintirea Înălţării la Cer a Domnului Hristos.- La trei luni, şase luni şi un an, apoi din an în an până la şapte ani.Celor morţi le foloseşte foarte mult pomenirea la patruzeci de sfinte liturghii, nu doar la 40 de zile, sau la simple parastase.
CE SUNT SĂRINDARELE?
Sărindar înseamnă pomenirea unui adormit în Domnul la patruzeci de sfinte liturghii. Sunt de două feluri: de obşte, când se pomenesc 40 de liturghii una după alta (ca la Mănăstiri); particulare, când se pomenesc 40 de liturghii sporadic, cum se fac la bisericile din parohii. Păresimi este numele care de obicei este dat perioadei de 40 de zile cât cuprinde Postul Paştelui. Pentru că în fiecare sâmbătă se fac pomeniri pentru cei adormiţi în Domnul, păresimi este numele dat pomenirilor morţilor făcute în această perioadă. Pentru cei ce vor să ţină păresimile, pomenirile se fac în fiecare sâmbătă
CE TREBUIE LA O POMENIRE A MORŢILOR?
La o pomenire avem nevoie de colivă care închipuie pe cel adormit, lumânarea care închipuie credinţa celui mort (de aceea se aprind lumânări în clipa morţii unui credincios), vin roşu, care închipuie viaţa, colacul mare, rotund, simbolizează credinţa noastră în viaţa de veci, deoarece cercul nu are început nici sfârşit, iar prescura în trei colţuri arată credinţa noastră în Sfânta Treime, prescura în patru colţuri închipuie credinţa noastră în Biserica cea Una dar care este Universală, extinsă în cele patru puncte cardinale.
CE AJUTĂ CEL MAI MULT LA POMENIREA MORŢILOR?
Foarte folositor este ca cel adormit să fie pomenit la Proscomidie în Sfânta Liturghie. Pentru aceasta trebuiesc aduse la Biserică prescura, o sticluţă de vin, ulei, pomelnicul şi lumânarea aprinsă. Pomelnicul poate fi dat dinainte pentru patruzeci de zile.



http://parohiabrandusa.wordpress.com/sfaturi-duhovnicesti/pomenirea-mortilor-si-paresimile-sarindarul/

6 comentarii:

mariperijoc spunea...

Pe 25 ianuarie Floarea,mama Narcisei a plecat catre cer...Suntem cu sufletul alaturi de Narcisa care ii simte lipsa si spunem astazi la pomenirea ei "Dumnezeu sa o ierte si sa ii dea ce ii este de folos! Dumnezeu sa ii primeasca!"

Steliana spunea...

Ajutam si noi rugandu-ne pentru spiritul celui plecat rugaciunea colectiva are o putere mai mare pentru ca energiile noastre sunt de dimensiuni diferite ,prin unirea gandurilor in rugaciune sporim puterea acesteia spre folosul celui care nu mai este printre noi.
Te imbratisez cu multa compasiune copila draga, Narcisa.

Anonim spunea...

Un gand,o rugaciune si o lumanare aprinsa ptr. sufletul mamei tale Narcisa!Dumnezeu sa o odihneasca in pace!Iar tu,copila indurerata sa-ti gasesti pacea si linistea sufleteasca de care ai atata nevoie...!
Azi am fost cu gandul si sufletul alaturi de tine mangaindu-te si imbratisandu-te...
Lili

Narcisa spunea...

Va multumesc mult.....multumesc ca sunteti cu gandul la mine.....acum scriu si plang.....nu pot explica in cuvinte starea mea....nu mai pot....mi-e dor de mama....stiu ca multi nu ma inteleg dar nu mai pot,vreau la mmama....

Ioana spunea...

Dumnezeu sa o ierte pe mamica ta si tu sa-ti gasesti linistea, Narcisa draga.

Narcisa spunea...

M-am mai linistit,sunt ok acum,ieri a fost o zi groaznica pt mine,multumesc ca ati fost langa mine si m-ati sustinut,va pup pe toate cu stima si respect.