14 martie 2011

Cum ne comportam fata de oamenii in suferinta?

Suferinta celor dragi si apropiati este greu de suportat si adesea ne doare si pe noi . De prea multe ori nu gasim cuvintele si gesturile potrivite caci nimic nu pare sa fie suficient de alinator cand e vorba de durerea psihica intensa. Domeniul este greu de impacat si de imbratisat chiar si de specialistii in terapia pierderii si a durerii care trebuie sa se confrunte zilnic cu durerea si suferinta celor din jur. Am considerat ca este util sa "purtam o discutie" pe tema aceasta delicata. Nu ne-a invatat niciodata nimeni cum sa reactionam fata de un om in suferinta psihica si cum sa evitam lucrurile care i-ar putea accentua starea. Preferam adesea sa evitam un asemenea om tocmai din cauza ca durerea sa ne sperie, ne face sa ne simtim pe un teren nesigur, alunecos, minat, in care toate cele invatate o viata intreaga dau gres. Nu e usor sa spui cuvinte de imbarbatare omului care s-a confruntat cu pierderea . Pierderea vietii celor dragi, a sanatatii, a viselor, a sperantelor, a prietenilor, a statutului, a situatiei materiale, a locului de munca, sunt motive de inclestare dureroasa launtrica si de restructurare a intregului univers psihic interior. Sa incercam impreuna sa ne apropiem cu piosenie fata de suferinta aproapelui si sa-i oferim un ajutor binevenit.

Cum puteti ajuta o persoana care a suferit o pierdere ?

1.Aratati-va grija si preocuparea dvs. sincera.
2.Fiti disponibil sa ascultati sau sa ajutati cu orice pare sa fie nevoie la un moment dat.
3.Spuneti ca va pare rau pentru ce s-a intamplat si pentru suferinta sa.
4.Permiteti-i sa isi exprime oricat de multa nefericire simte la un moment dat si impartasiti-o.
5.Incurajati-o sa fie rabdatoare cu sine insusi, sa nu astepte prea multe de la sine, sa nu isi impuna nici un fel de "ar trebui".
6.Permiteti-i sa vorbeasca despre pierderea sa oricat de des simte nevoia si doreste.
7.Vorbiti despre calitatile speciale si care il faceau sa fie iubit pe cel pierdut.
8.Nu o reasigurati ca a facut tot ceea ce ar fi putut face.
9.Nu lasati ca propriul sentiment de neputinta sa va retina de la actiune.
10.Nu o evitati deoarece va simtiti incomfortabil (a fi evitat de prieteni adauga si mai multa durere).
11.Nu ii spuneti "stiu cum te simti" decat daca ati experimentat acelasi tip de pierdere. Altfel nu aveti de unde sa stiti.
12.Nu ii spuneti "ar trebui sa te simti mai bine acum" sau orice altceva care implica o judecata a sentimentelor sale.
13.Nu ii spuneti ce ar trebui sa simta sau sa faca.
14.Nu schimbati subiectul cand mentioneaza pierderea sa.
15.Nu evitati sa pomeniti despre pierderea sa de teama sa nu ii starniti iar durerea. Puteti fi siguri ca nu a uitat-o.
16.Nu incercati sa gasiti ceva pozitiv (lectie de morala , strangerea relatiilor familiale, etc.) legat de pierdere.
17.Nu mentionati "macar il ai pe...".
18.Nu ii spuneti "poti oricand sa ai o alta...".
19.Nu ii sugerati ca "ar trebui sa fie recunoscatoare pentru...".
20.Nu faceti nici un fel de comentarii care sugereaza in vreun fel ca pierderea a fost din vina lor (sufera deja de multe sentimente de indoiala si de vina).




Respectati urmatoarele principii:

Caldura si preocupare - fiti preocupati , acceptatori , prietenosi.

Empatie - incercati sa intelegeti cum e sa fii in pielea cuiva si aratati ca intelegeti

Acceptare non-critica - nu fiti socati si nu judecati. Acceptati persoana si sentimentele sale. Respectati dreptul cuiva de a simti orice fel de emotie si de a alege orice actiune .

Autenticitate - fiti real , nu jucati doar un rol .

Vorbire - nu puteti vorbi si asculta in acelasi timp .

Clarificare - daca nu intelegeti ceva , sau simtiti ca ati pierdut o idee esentiala , clarificati-va punand o intrebare relevanta .

Rezumare - Verificati periodic daca ati inteles rezumand punctele principale a ceea ce s-a spus .

Intrebari - folositi mereu intrebari deschise , la care nu poate sa fie raspuns doar prin DA sau NU . Atentie sa nu transformati totul într-un interogatoriu .

Nu intrerupeti - o pauza , chiar si una mai lunga , nu inseamna ca persoana a terminat tot ce are de spus .

Limitati-va cuvintele - temerile , grijile , problemele personale nelegate de persoana in cauza o pot distrage usor de la ceea ce spune .

Ascultati sentimentele - Nu va concentrati doar asupra faptelor caci , de cele mai multe ori, ele sunt mai putin importante decat sentimentele .

Nu presupuneti si nu va grabiti sa trageti concluzii - nu completati propozitiile persoanei nici verbal nici in mintea dvs.

Cititi printre randuri - puteti afla o gramada de lucruri din modul in care persoana spune lucrurile si din ceea ce nu spune.

Concentrare/Atentie - concentrati-va asupra a ceea ce vi se spune. Practicati ignorarea stimulilor distractori.

Declaratia familiei in momentele de durere si pierdere:


Daca ai nevoi de spatiu pentru a fi singur cu tine in liniste, iti voi respecta nevoia.
Daca vrei sa fii aproape, voi face orice efort pentru a relationa intr-un mod iubitor si receptiv.

A vorbi despre cel drag pierdut, a impartasi amintiri, a cugeta la pierderea noastra sau la "De ce-uri" sunt componente necesare ale durerii. Cand vrei sa vorbesti, voi face tot ce pot pentru a te ajuta fara sa-ti judec gandurile si sentimentele.
Nu avem nevoie sa iti ascunzi durerea sau sa cauti locuri pentru a plange de unul singur. Când iti dau lacrimile, lasa-le sa isi urmeze cursul. Voi incerca sa fac la fel .

In timpul primului an si poate si dupa aceea vom face o intalnire pentru a celebra amintirea celui drag. Ne asteptam sa ne simtim si mai tristi in acele zile si vom incerca sa planificam activitati pline de sens impreuna.

Aranjarea lucrurilor personale ale celui iubit va fi facuta incet, luand in considerare toate sentimentele noastre.
Uneori sentimentele noastre de tristete vor afecta relatiile noastre in moduri neasteptate si neplacute. Cand se intampla asta vom face tot posibilul sa ne exploram sentimentele, facand orice pentru a le rezolva impreuna. Unii din membrii familiei noastre se vor adapta mai repede pierderii decat altii si asta e in regula.

Intelegem ca nici unul dintre noi nu poate satisface toate nevoile altei persoane mai ales in perioda dificila de durere. E in regula sa ne intoarcem catre oamenii din exterior pentru ajutor si suport.

Daca unul dintre noi e malitios, capricios sau spune un lucru pe care n-ar fi vrut sa-l spuna, vom incerca sa ne reamintim ca noi toti am fost profund jigniti într-un fel anume. Realizam ca durerea poate persista chiar si atunci când nu se mai vorbeste de ea .

Intelegem ca lumea uita prea curand pierderea noastra si actioneaza ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. De aceea, ne vom sprijini unul pe altul de-a lungul întregului proces.

Nu vom presupune ca vreunul dintre noi e prea tanar sau prea batran ca sa sufere.
Incercarea de a fi "tare" pentru ceilalti adesea amana durerea si procesul de recuperare. Nu ma astept sa fii puternic pentru mine. Mai curand îmi asum responsabilitatea pentru propria mea vindecare .

http://psihologice.3x.ro/oameniiinsuferinta.html

7 comentarii:

Narcisa spunea...

Of,este adevarat ca in acele momente vrei sa auzi astfel de cuvinte,dar nu prea se intampla asa...putini oameni gandesc cum scrie mai sus,sau poate gandesc dar nu o spun...eu m-am lovit de cuvinte(gata,ajunge,nu o mai poti aduce inapoi,ce atata durere,exista dureri mai mari...,nu mai plange atat ca nu e bine,ce vrei sa te duci dupa ea,a trecut,revino-ti...)inca din prima zi am fost certata pt.lacrimile mele...si de atunci am inceput sa ma feresc...toti iti zic ca gata,ca nu mai ai ce face,adevarat,si realizam asta,dar oare de aceste cuvinte ai nevoie?este greu sa sa poti gasi o persoana care sa taca...doar sa te tina in brate...si sa te lase in durerea ta....

mariperijoc spunea...

Oamenii nu stiu cum sa reactioneze in astfel de situatii,intentiile lor sunt bune numai ca isi aleg gresit cuvintele uneori...
Acesta este motivul pentru care tot public aceste lucruri din care cei aflati in jurul nostru se pot informa...
Si sustin initiativa Organizatiei EMMA de a imparti fluturasi care au rolul in a informa oamenii cum se pot comporta cu cei aflati intr-o astfel de suferinta.
Noi ne-am lovit de cuvinte si gesturi care ne-au durut,sa punem umarul pentru ca altii sa sufere mai putin!
Fluturasii EMMA ii gasiti pe site-ul Organizatiei si ii puteti lasa in orasul vostru in locuri publice.
Iar prietenilor le puteti face "cadou" o astfel de adresa,din care au ce invata...

Nuante de gri spunea...

Prea mult adevar. Imi place.

Lili spunea...

Faci foarte bine Marilena ca publici aceste teme pe blog,dar ma intreb cati oare din cei care ar trebui sa citeasca o fac?Pentru ca pana nu treci printr-o asemenea expierenta(a pierderii cuiva drag)putini sunt cei care stiu cum sa se comporte cu cei aflati in suferinta.Asta va spun din propria-mi expierenta...Cu ani in urma (pana sa-mi pierd baiatul)m-am intalnit intr-o zi in piata cu o cunostinta care-si pierduse baiatul(de aceiasi varsta cu al meu)...amandoua faceam cumparaturi...eu ptr. aniversare,ea... ptr. parastasul de 40 zile...Nu stiu ce i-am spus ei, dar imi aduc aminte ca dupa ce ne-am despartit, eu in loc sa spun "Doamne da-i putere"mi-am zis "multumesc Doamne ca nu sunt eu in aceasta situatie"...fara sa stiu ca voi urma...Apoi dupa inmormantarea lui Alin,in perioada aceia de "revolta"cineva mi-a adus acasa un preot (din alta parohie) sa stea de vorba cu mine...iar dupa ce m-a ascultat,stiti ce a zis?"numai cine a trecut printr-o asemenea drama va poate spune ce sa faceti sa va reveniti si sa acceptati situatia ...eu nu pot decat sa ma rog ptr. dv."...De aceia spun ca asemenea teme ar trebui dezbatute intr-un cadru mai larg ...la tv.si radio ptr. ca multi sunt cei care pierzand o persoana draga si ne-gasind acel sprijin urgent in cei de langa el(familie ,prieteni,vecini),poate cadea... in deznadejde,in disperare,boala,si...cine stie ce se mai poate intampla...
Dumnezeu sa ne ajute sa putem ajuta si noi pe altii asemenea noua!

Corina spunea...

Sunt de acord cu ce zice Lili.Am auzit de mii de ori expresia:,,Viata merge inainte!''
Cred ca este cea mai nepotrivita expresie.Pentru ca ptr cel aflat in suferinta viata nu mai merge inainte, s-a oprit in loc.
Da, doar cei care au trecut printr-o asemenea pierdere pot la randul lor sa fie empatici.

Anonim spunea...

Numele meu este Karo am fost căsătorit cu soțul meu de 5 ani am fost trăiesc fericiți împreună pentru acest an și nu până când a călătorit în Italia pentru o călătorie de afaceri, unde a cunoscut-o pe fata asta și de atunci mi-a și copiii ură și dragoste numai ei . Deci, atunci când soțul meu sa întors din călătoria el a spus că nu vrea să mă și copiii mei văd din nou așa că ne-a condus afară din casă și el a fost acum de gând să Italia a vedea ce alte femei. Deci, eu și copiii mei au fost acum atât de frustrat și am fost doar stau cu mama mea și cu mine nu a fost să fie trata bine, pentru că mama mea sa căsătorit cu un alt bărbat, după moartea tatălui meu, așa că bărbatul sa căsătorit pentru a nu a fost tratat-o ​​bine, i și copiii mei au fost atât de confuz și am fost în căutarea pentru o modalitate de a obține soțul înapoi acasă, pentru că eu iubesc și prețuiesc atât de mult într-o zi ca am fost de navigare pe computerul meu am văzut o mărturie despre aceasta vraja rolă DRokowaspelltemple, mărturii comun pe internet de o doamnă și mi-a impresiona atât de mult i, de asemenea, cred că a da o încercare. La început m-am speriat, dar când mă gândesc la ceea ce mi-și copiii mei trec prin așa i-l contacteze și el mi-a spus să stau calm pentru doar 24 de ore că soțul meu va veni înapoi la mine și la cel mai bun surprinderea mea, am primit un apel de la soțul meu în a doua zi a cere de la copii și am sunat drokowaspelltemple și el a spus problemele tale sunt rezolvate copilul meu. astfel încât acest lucru a fost cum am lua familia mea înapoi după un stres lung de frână de către o doamnă rău așa cu toate acest ajutor de la DR OKOWA, i vreti pe acest forum să mi se alăture pentru a spune un imens datorită DR OKOWA, și eu va, de asemenea, sfaturi pentru orice unul din aceste sau similare probleme sau orice fel de probleme ar trebui, de asemenea, l contactati pe email lui este (drokowaspelltemple@GMAIL.COM sau 2348068048519) el este soluția la toate problemele tale si predictii in viata. din nou adresa de e-mail este (drokowaspelltemple@gmail.com) este specializat în vraja de mai jos. (1) În cazul în care doriți ex-vă înapoi. (2), în cazul în care aveți mereu coșmaruri. (3) În cazul în care doriți să fie promovat în biroul dumneavoastră. (4) În cazul în care doriți femei / bărbați pentru a rula după tine. (5) Daca vrei un copil. (6) în cazul în care vrei să fii bogat. (7) în cazul în care doriți să lega soțul / soția să fie a ta pentru totdeauna. (8) în cazul în care aveți nevoie de asistență financiară. (9) ai fost scammed și vrei pentru a recupera ți-ai pierdut banii. (10) în cazul în care doriți să opriți divorț dumneavoastră. (11) în cazul în care doriți să divorțeze de soțul dumneavoastră. (12) în cazul în care doriți dorințele dumneavoastră să fie acordată. (13) vraja Sarcina de a concepe copilul (14) Garantarea vei câștiga cazuri în instanță tulburătoare și divorț, indiferent de cât de ceea ce stadiu (15) Opriți căsnicia ta sau relație de rupere în afară. (16) în cazul în care aveți orice boală ca (HIV), (cancer) sau orice boală. (17) în cazul în care aveți nevoie de rugăciuni pentru izbăvirea pentru copilul tau sau pe tine. Încă o dată, asigurați-vă că-l contacteze dacă aveți orice problemă te va ajuta. Adresa de e-mail este (drokowaspelltemple@gmail.com) contactați-l imediat ...

lilian nikky spunea...

Numele meu este Lilian N. Aceasta este o zi plină de bucurie a vieții mele din cauza ajutorului pe care Dr.saguru mi-a oferit-o ajutându-mă să-mi recuperez ex-soțul cu vraja lui magică și de iubire. Am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de groaznic pentru că soțul meu mă înșela într-adevăr și căuta un divorț, dar când am întâlnit e-mailul Dr.saguru pe internet despre modul în care a ajutat atât de mulți oameni să-și primească ex Și ajută la stabilirea relației. Și face ca oamenii să fie fericiți în relația lor. I-am explicat situatia mea si apoi caut ajutorul lui, dar spre cea mai mare surpriza mea mi-a spus ca ma va ajuta cu cazul meu si aici sarbator acum, pentru ca sotul meu sa schimbat complet pentru totdeauna. El vrea mereu să fie lângă mine și nu poate face nimic fără prezența mea. Mă bucur foarte mult de căsnicia mea, o mare sărbătoare. Voi continua sa depun marturie pe internet pentru ca Dr. Saguru este cu adevarat un adevarat vrajitor. DUMNEAVOASTRĂ AȚI VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGĂȚI SĂ CONTACT DOCTOR SAGURU ACUM DUPĂ EMAIL: drsagurusolutions@gmail.com sau whatsapp +2349037545183 El este singurul răspuns la problema dvs. și te face să te simți fericit în relația ta.
1 LOVE SPELL
2 ÎNCERCĂ
3 FRUCTE DE FEMEI
4 PROMOȚIE SPELL
5 SPELL DE PROTECȚIE
6 SPELL BUSINESS
7 SPELL GOOD JOB
8 LOTTERY SPELL și SPELL CASE SPELL.