7 aprilie 2011

Mindfulness si gestionarea stresului

Mindfulness este o forma de training a constientei
de sine adaptata dupa meditatia budista a constientei. A fost adaptata pentru a fi folosita in tratamentul depresiei, in special pentru a preveni recidiva si pentru a ajuta in reglarea dispozitiei.
Mindfulness a fost descrisa ca si starea de „a te situa in prezent”, acceptand lucrurile asa cum sunt.

Practicarea „mindfulness” poate aduce multe beneficii sanatatii emotionale si fizice, precum si relatiilor tale.
Mindfulness este un uimitor instrument de gestionare a stresului si a starii de bine, se poate folosi practic in orice moment si poate aduce rapid rezultate de durata.
Urmatoarele exercitii sunt simple si convenabile si te pot conduce catre o mai profunda experimentare a „mindfulness” in viata de zi cu zi.

Exercitiul nr. 1 : Meditatia
Meditatia, prin sine insasi, aduce multe beneficii si timp de secole a fost una din cele mai raspandite si traditionale modalitati de atingerea a mindfulness. Asadar, ea deschide lista exercitiilor de mindfulness. Pe masura ce este practicata, meditatia dobandeste usurinta, dar nu trebuie sa fie dificila nici pentru incepatori. Gaseste-ti doar un loc confortabil, lipsit de factori care sa te distraga, si... linisteste-ti mintea!


Exercitiul nr. 2 : Respiratia profunda
Asa este! Mindfulness poate fi atat de simpla ca... respiratia!
Una dintre cele mai simple cai de a experimenta mindfulness, ceea ce poti sa faci in timp ce iti desfasori activitatile zilnice ( convenabil pentru aceia care socotesc ca nu au timp sa mediteze...) , este sa te concentrezi asupra respiratiei.
Respira din abdomen si nu din piept si straduieste-te sa inspiri pe nas si sa expiri pe gura. Concentreaza-te pe sunetul si ritmul respiratiei, mai ales cand esti tulburat: aceasta poate sa aiba un efect calmant si sa te ajute sa ramai ancorat in momentul prezent.

Exercitiul nr. 3 : Ascultarea muzicii
Ascultarea muzicii ofera multe beneficii, atat de multe incat muzica se foloseste terapeutic intr-o noua ramura a medicinei complementare, numita meloterapie. Ca atare, ascultarea muzicii este un exercitiu eficient de mindfulness. Poti asculta muzica linistitoare, New Age, muzica clasica, sau alt gen de muzica lenta care sa aiba efecte calmante. Faci din aceasta un exercitiu de mindfulness, concentrandu-te pe sunetul si vibratia fiecarei note, pe sentimentele pe care muzica le genereaza in tine si alte senzatii care se produc „chiar acum”, in timp ce asculti. Daca in mintea ta se furiseaza alte ganduri, felicita-te ca ai bagat de seama si redirectioneaza-ti incetisor atentia pe momentul prezent si pe muzica pe care o asculti.


http://www.nlpexplorer.eu/articole-dezvoltare-personala/mindfulness-exercitii-pentru-inlaturarea-stresului.html?

2 comentarii:

Narcisa spunea...

Chiar daca esti constient de starile pe care le ai,de stresul sau depresia in care te afli,este greu sa le poti stapani si sa-ti poti controla gandurile...

Anonim spunea...

Greu, dar nu imposibil. Ca sa poti avea ceva bun si de durata-n viata, trebuie sa platesti un =pret= ;)