24 iunie 2011

PARINTELE PAISIE DUHOVNICUL

Ce este smerenia, parinte Paisie ? - l-au intrebat odata cativa ucenici.

- Smerenia este cugetul inimii noastre care ne incredinteaza ca suntem mai pacatosi decat toti oamenii si nevrednici de mila lui Dumnezeu. Cand ne defaimam pe noi insine nu inseamna ca avem smerenie. Ci, atunci cand altul ne ocaraste si ne defaima, inca in public, iar noi rabdam si zicem" Dumnezeu i-a poruncit fratelui sa ma ocarasca pentru pacatele mele " , aceasta este smerenia cea adevarata. Deci, sa primim toate ca din mana si cu voia lui Dumnezeu. Cand te ocaraste cineva, Dumnezeu ii porunceste sa te ocarasca. Cand iti ia cineva vreun lucru, Dumnezeu ii porunceste sa-l ia, ca sa te faca calugar. Cand te muta de ici colo mai marele tau, Dumnezeu iti schimba locul, ca sa-ti schimbi si naravul si obiceiul. Asta ar fi smerenia cea adevarata. Iar mandria, dimpotriva, este atunci cand te increzi in tine, in mintea si puterile tale; cand socotesti ca esti mai priceput decat altul, mai bun decat altul, mai frumos decat altul, mai sporit in fapte bune si mai placut lui Dumnezeu decat altul. Atunci esti stapanit de pacatul cel urat al mandriei, de cam sa ne fereasca pe toti Dumnezeu, Cel ce S-a smerit pentru mantuirea noastra. Sa ne smerim, fratilor, ca cel mandru nu se poate mantui. Sa plangem pacatele noastre aici ca sa ne bucuram dincolo in veci, ca dupa plecarea noastra din trup, toti ne vor uita. Sa nu ne punem nadejdea in oameni, ci numai in Domnul. Ca omul se schimba. Azi iti da si maine iti cere; azi te lauda si maine te ocaraste. Ci, sa ne punem nadejdea in mila lui Dumnezeu si nu vom gresi niciodata. Sa va ajute Dumnezeu cu harul Lui sa va folositi de restul vietii, sporind in fapte bune, si mai intai in smerenie si dragoste, ca sa va mantuiti sufletele voastre si sa folositi si pe altii, indemnandu-i spre Hristos.

2 comentarii:

Narcisa spunea...

Intelepte si adevarate cuvinte,viata este scurta,azi suntem si maine poate nu vom mai fi,ne uram,ne certam,ne invidiem,pt.ce?te lupti atat sa faci de toate,pt ce?numai faptele noastre le luam cu noi inaintea Domnului,dar numai atunci cand ne moare cineva apropiat cred ca realizam asta,azi la slujba,parintele nostru,ne spunea ca cimitirul este murdar,plin de iarba,si ca se vede ca ii uitam pe cei dragi noua...ca degeaba spunem ca ii pastram vi in inimile noastre cand mormintele lor sunt prafuite si neingrijite....

Lili spunea...

Coincidenta sau nu ,in aceasta seara la slujba Sfantului Maslu,parintele in predica sa, a vorbit despre smerenie si a spus, citez:"mandria este moartea virtutilor si viata pacatelor iar smerenia este moartea pacatelor si viata virtutilor"
Eu cred ca rugaciunea,credinta din suflet,ajutorarea celor din jurul tau ,bunatatea si mai ales sa nu judeci pe altul (sa-ti vezi propriile pacate-cum spunea parintele)sunt metode de a obtine smerenia.