26 septembrie 2011

Pierderea unei persoane apropiate nu provoaca neaparat depresie

Psihologii americani au dat publicitatii rezultatele a noi cercetari, care rescriu teoriile de pana acum dintr-un domeniu destul de neglijat al stiintei, thanatologia (problema doliului). Spre deosebire de ipotezele de pana acum, pierderea unei persoane apropiate provoaca nu neaparat depresie, ci mai mult un dor nespus si dorinta de a o reintalni, iar in cele mai multe cazuri depresia apare ca o consecinta tarzie a acestui dor, a sentimentului de lipsa ireversibila.
Potrivit noilor cercetari, cei care considera ca in starea sufleteasca a celor indoliati apare o depresie nervoasa gresesc. in realitate, persoana indoliata are senzatia ca a pierdut o parte din sine insasi si ca de acum incolo nu va mai putea fi fericita - a sintetizat experimentele cercetarii in acest domeniu Holly Prigerson, specialist in probleme de doliu, profesor la Harvard Medical School.
Grupul de studiu, condus de Prigerson, a cercetat cazul a 233 de oameni care au avut de infruntat moartea naturala a unei persoane dragi. Dupa cum au constatat cercetatorii, acest dor dureros care apare dupa moartea persoanei iubite ajunge la apogeu dupa patru luni de la producerea tristului eveniment, iar depresia care putea sa apara in urma acestui dor plin de durere ajunge la nivelul maxim mult mai tarziu.



http://www.romedic.ro/pierderea-unei-persoane-apropiate-nu-provoaca-neaparat-depresie-0N1710

3 comentarii:

Steliana spunea...

In contextul spiritual atasamentuil de
persoana iubita pe care o pierzi nu trece
cu timpul si totul pare de ne acceptat.
Norocul meu a fost ca sa intalnesc persoana
atat de buna si blanda care prin cuvintele
ei de alinare mi-au ajuns la inima
si mi-au linistit sufletul, aceasta fiiind
MARILENA.

Narcisa spunea...

Voi spune ca la scoala...idem dna.Steliana...

Lili spunea...

Lipsa fiului meu,dorul si dorinta reantalnirii cu el, sunt sentimente ce ma insotesc in fiecare clipa.Liniste si mangaiere simt cand intru pe acest blog.Multumim Marilena ca ai facut posibil aceasta prin infiintarea acestui blog si pentru ca ne dai si noua din preaplinul bunatatii tale!